Institut se priključio europskomu konzorciju DARIAH-ERIC

Projektom MetaNet.HR - Croatian Metaphor Repository voditeljice dr. sc. Kristine Štrkalj Despot, koji financira HRZZ, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje priključio se europskomu konzorciju za istraživačku infrastrukturu, DARIAH-ERIC. Institut će kao partner sudjelovati u aktivnostima zajednice DARIAH-HR.

Europska komisija donijela je 15. kolovoza 2014. godine odluku o uspostavi DARIAH-ERIC-a u trajanju od najmanje 20 godina. Hrvatska je jedna od zemalja osnivača DARIAH-ERIC-a, uz Austriju, Belgiju, Cipar, Dansku, Francusku, Njemačku, Grčku, Irsku, Italiju, Luksemburg, Maltu, Nizozemsku, Srbiju i Sloveniju (Francuska je ujedno zemlja domaćin). Nacionalna koordinacijska ustanova jest Institut za etnologiju i folkloristiku.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prepoznalo je DARIAH-ERIC kao zanimljiv infrastrukturni projekt te ga uvrstilo u nacionalni Plan razvoja istraživačke i inovacijske infrastrukture u Republici Hrvatskoj te predviđa ulaganje u njegov razvoj. Cilj konzorcija DARIAH-ERIC jest omogućiti dugoročni pristup i korištenje digitalnih istraživačkih podataka o europskoj umjetnosti i humanističkim znanostima. DARIAH će pružiti potporu sudionicima na svim razinama, od početnika do onih koji koriste napredne tehnike i metodologije. Svi zainteresirani za korištenje digitalnih sredstava za istraživanje bit će dio infrastrukture DARIAH-ERIC-a i time djelovati kao povezana mreža ljudi, informacija, alata i metodologija.

DARIAH trenutačno djeluje kroz rad četiriju virtualnih centara kompetencije:

VCC 1: e-Infrastructure

VCC2: Research and Education Liaison

VCC3: Scholarly Content Management

VCC4: Advocacy, Impact and Outreach

Ključne prednosti sudjelovanja u DARIAH-u mogu uključivati:

• Povećanu vidljivost nacionalnoga istraživanja na europskoj razini.

• Povećanje mogućnosti za međunarodne suradnje, jačanje razmjene znanja, vještina, stručnosti, mogućnosti usavršavanja i primjera dobre prakse.

• Povećan potencijal za održivost ishoda digitalnih istraživačkih projekata nakon završetka financiranja projekta, osiguranje održivosti alata i usluga.

• Povećanu dostupnost istraživačkih podataka, alata i usluga s pomoću infrastrukture koju omogućava DARIAH.

• Povećan utjecaj na europskoj i međunarodnoj razini.

• Povećanu mogućnost za financiranje znanstveno-istraživačkih i infrastrukturnih projekata.

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/