Projektne radionice

2023.

3. projektna radionica Dopune i dodatci u valencijskom okviru

Oznaka aktivnosti: A1.34. (Razdoblje 31 – 48)

Opis: organiziranje radionice o dopunama i dodatcima u valencijskom okviru

Datum održavanja: 29. ožujka 2023.

Radionicu pod naslovom Dopune i dodatci u gramatici ovisnosti: s posebnim osvrtom na dativne dopune glagolima vodio je prof. dr. Ismail Palić, redovni profesor Filozofskoga fakulteta Univerziteta u Sarajevu. S obzirom na to da je radionica organizirana dan poslije okrugloga stola Arguments and adjuncts: Solutions and some illusions, svi su članovi projektnoga tima bili prisutni uživo u Vijećnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a preko platforme Zoom sudjelovali su i ostali zainteresirani slušači na projektu. Iznimno zanimljivu prezentaciju koja je izazvala dugotrajnu i plodnu raspravu možete pogledati ovdje, a također i izbor snimljenih fotografija sa Zooma: Slika 1., Slika 2., Slika 3., Slika 4.


2021.

2. projektna radionica Dopune i dodatci u generativnoj gramatici

Oznaka aktivnosti: A1.6. (Razdoblje 13 – 30)

Opis: organiziranje radionice o dopunama i dodatcima u generativnom pristupu

Datum održavanja: 8. i 9. studenoga 2021.

Dvodnevna radionica Dopune i dodatci u generativnoj gramatici, koju je vodila draga gošća prof. dr. Martina Gračanin Yuksek s Bliskoistočnog sveučilišta u Ankari, održana je hibridno, odnosno dio projektnoga tima bio je prisutan u Vijećnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a preko platforme Zoom sudjelovali su i svi ostali suradnici na projektu. Radionici su prvoga dana 8. studenoga nazočili i zainteresirani kolege jer je prvi dio radionice bio otvorenoga tipa i tijekom suradničkoga dijela pokrenuta je rasprava koja se odvijala i uživo u prostoriji i preko platforme Zoom. Drugi je dan radionice bio internoga tipa, u kojoj su s kolegicom Martinom Gračanin Yuksek specifične primijenjene dijelove teme obradili voditeljica projekta Matea Birtić te članovi Ivana Brač i Siniša Runjaić. Izbor snimljenih fotografija radionice: Slika 1., Slika 2., Slika 3., Slika 4., Slika 5.


1. projektna radionica Dopune i dodatci u kognitivnoj gramatici

Oznaka aktivnosti: A1.27. (Razdoblje 1 – 12)

Opis: organiziranje radionice o dopunama i dodatcima u kognitivnom pristupu

Datum održavanja: 12. siječnja 2021.

Radionica Dopune i dodatci u kognitivnoj gramatici održana je preko platforme Zoom iz Vijećnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a dvosatnu radionicu vodio je suradnik na projektu prof. dr. sc. Branimir Belaj, uz asistenciju voditeljice Matee Birtić te članova projekta Ivane Brač i Siniše Runjaića. Radionici su internetom nazočili i svi ostali suradnici na projektu, ali i dvadesetak zainteresiranih kolega jer je odlučeno da zbog prirode mrežne platforme Zoom radionica ipak bude otvorenog tipa iako prvotno zamišljena kao interna. Također je nakon radionice pokrenuta zanimljiva rasprava u kojoj su sudjelovali svi suradnici s projekta. Izbor snimljenih fotografija radionice: Slika 1., Slika 2., Slika 3., Slika 4., Slika 5.