2022.

Dani otvorenih vrata Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje – Sat hrvatskoga jezika u Institutu (14. – 17. ožujka 2022.)
(Lana Hudeček, Milica Mihaljević, Daria Lazić, Maja Matijević, Dubravka Ivšić Majić)

U sklopu Dana otvorenih vrata Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje – Sata hrvatskoga jezika u Institutu Lana Hudeček i Milica Mihaljević, Daria Lazić i Maja Matijević te Dubravka Ivšić Majić održale su predavanja Anglizmi u hrvatskome jeziku (Lana Hudeček i Milica Mihaljević, 14. i 16. ožujka), Kako nastaje rječnik? (Daria Lazić i Maja Matijević, 15. ožujka) te Odakle nam riječi (Dubravka Ivšić Majić, 16. ožujka), u sklopu kojih su predstavile i projekt Hrvatski mrežni rječnik – Mrežnik.Jezične igre Volim hrvatski 2022. (Dani hrvatskoga jezika), Samobor 14. ožujka 2022. (Josip Mihaljević)

Poslijedoktorand Josip Mihaljević u Gradskoj knjižnici Samobor održao je radionicu Jezične igre za učenike 4. razreda Osnovne škole Bogumila Tonija, Samobor. Na radionici učenicima je pokazao igre za učenje pravopisa, frazema, definicija riječi, glagoljice, rastavljanja riječi na slogove, sinonima, antonima i mocijskih parnjaka te su učenici odigrali neke od tih igara. Te su igre dostupne na mrežnim stranicama rjecnik.hr/igre.


Kulturni uskličnik – glagoljica u igri, 25. veljače 2022. (Josip Mihaljević)

Poslijedokotrand Josip Mihaljević dao je 25. veljače 2022. intervju o učenju glagoljice s pomoću igara za emisiju Kulturni uskličnik na Radiju Marija. Na kraju intervjua spomenuo je igre izrađene za Mrežnik (rjecnik.hr/igre). Intervju možete poslušati na idućoj poveznici: https://www.radiomarija.hr/arhiva/02/ku20220225.mp3. (od 16. minute).


Igrifikacija u nastavi stranih jezika i e-rječnicima – moguća primjena na japanski, Pula 18. i 21. veljače 2022. (Josip Mihaljević)

U okviru online terenske nastave pri Filozofskome fakultetu, Odsjek za azijske studije, studij Japanski jezik i kultura, organiziran je virtualni susret s nastavnicima i studentima. Josip Mihaljević održao je radionicu Igrifikacija u nastavi stranih jezika i e-rječnicima – moguća primjena na japanski. U prvome dijelu radionice studenti su se upoznali s pojmom igrifikacije, s igrfikacijskim elementima, načinima primjene igrifikacije, istraživanjima vezanima za igrifikaciju te koracima koji se koriste pri igrifikaciji mrežnoga rječnika i koji su se koristili za igrifikaciju Hrvatskoga mrežnoga rječnika – Mrežnika. Studenti su nakon prvoga dijela radionice stvorili koncepte za vlastite igre s određenim igrifikacijskim elementima koje bi služile za učenje japanskoga jezika. U drugome dijelu radionice studenti su se upoznali s dostupnim besplatnim tehnologijama kojima se mogu koristiti za izradu ili pri izradi igara (npr. H5P za izradu igara, WordPress za izradu portala s igrama). Nakon toga studenti su u sustavu H5P vježbali izradu kviza s različitim tipovima pitanja (odabir odgovora, popunjavanje praznina, drag and drop, označavanje riječi) i križaljke te su samostalno izradili pamtilicu, u kojoj su spajali japanska slova s latiničnima. Prezentaciju koja se koristila na radionici možete preuzeti ovdje.


Glagoljica u igri, 9. veljače 2022. (Josip Mihaljević)

Poslijedoktorand Josip Mihaljević održao je u Matici hrvatskoj predavanje na kojemu je predstavio igre za učenje glagoljice koje se nalaze na stranicama Instuta za hrvatskijezik i jezikoslovlje te stranicama Staroslavenskoga instituta. Dodatno je predstavljena slagalica s Bašćanskom pločom na stranici Jezik.hr. Na kraju je predstavljen projekt Mrežnik te stranicu s igrama unutar koje se nalaze neke od igara za učenje glagoljice. Prezentaciju možete preuzeti ovdje.


Rodno uravnotežen hrvatski jezik, praksa i perspektive, 7. veljače 2022. (Kristian Lewis i Milica MIhaljević)

Na okruglom stolu Rodno uravnotežen hrvatski jezik, praksa i perspektive, koji je 7. veljače 2022. održan u sklopu međuinstitucijskoga sastanka prevoditeljskih službi u institucijama Europske unije, Kristian Lewis i Milica Mihaljević održali su izlaganje Rodno uravnotežen hrvatski jezik. U sklopu izlaganja predstavili su projekt Mrežnik i posebno se osvrnuli na obradu muških i ženskih mocijskih parnjaka. Raspored međuinstitucijskoga sastanka možete preuzeti ovdje.