Lobel Filipić

Odjel za dijalektologiju

Zvanje: doktorand E-pošta: lfilipic@ihjj.hr Telefon: (01) 3783-147 Broj sobe: 502

Životopis

Lobel Filipić rođen je 1988. godine u Zagrebu, gdje završava prirodoslovno-matematičku gimnaziju i teoretski smjer u Glazbenome učilištu Elly Bašić. Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2018. godine diplomira kroatistiku nastavničkoga smjera i istraživačku informatiku. Tijekom studija sudjelovao je u znanstvenome projektu Hrvatska rječnička baština i hrvatski europski identitet pod nadležnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te u organizaciji međunarodne konferencije NooJ 2010 u Dubrovniku koja se bavi jezičnim tehnologijama, a dvaput je na međunarodnim konferencijama izlagao radove Pronalaženje i označavanje slavenskoga genitiva u tekstovima na hrvatskome jeziku i Strojno prepoznavanje naziva u tekstovima pisanima hrvatskim jezikom.

Nedugo nakon osnutka 2010. godine postaje članom umjetničkoga vodstva i dirigentom u Akademskome zboru Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Concordia discors. Nastupao je na više samostalnih i suradničkih koncerata te domaćih i stranih natjecanja. Zbor je u Beču bio predstavnik Hrvatske na manifestaciji Europe Sings, a sudjelovao je i u svečanome obilježavanju ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića. Na natjecanjima Zbor osvaja više zlatnih i srebrnih plaketa te je nekoliko puta proglašen ukupnim pobjednikom natjecanja u klasičnim i folklornim kategorijama. Osnovao je i vodi Zbor Jezičnoga ateliera u Zagrebu koji pjeva isključivo na francuskome jeziku. Također vodi zbor umirovljenika u Domu za starije i nemoćne osobe Centar. Od 2017. godine dirigent je Muškoga vokalnog ansambla Ivan Goran Kovačić. Iste godine obnavlja djelovanje Zbora mladih Sveti Duh u Župi sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu.

Tijekom 2016. godine radio je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u Službi marketinga, prodaje i odnosa s javnošću, a u 2017. bio angažiran u Gradskome kazalištu Trešnja u Zagrebu na sređivanju i digitalizaciji arhiva. Bio je umjetnički suradnik redatelja na predstavi Orašar u Gradskome kazalištu Trešnja, čija je premijera održana 30. studenoga 2018.

Od lipnja 2019. zaposlen je kao znanstveni novak i asistent na Odjelu za dijalektologiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.


Izlaganja i sudjelovanja na skupovima

2019. izlaganje Jezične promjene i struktura komunikacije pod utjecajem društvenih mreža na 4. Međunarodnom znanstvenom skupu Europski realiteti – Kretanja, Sveučilište u Osijeku, od 12. do 13. prosinca 2019., u suautorstvu sa Željkom Jozićem i Borkom Barabanom


Usavršavanja

radionica Strojno učenje i jezični procesi, Zagreb, 6. prosinca 2019.


Nagrade i priznanja

stipendija Ministarstva znanosti obrazovanja i športa za nadarene studente

Godišnja nagrada Franjo Marković Filozofskoga fakulteta u Sveučilišta u Zagrebu za umjetnička dostignuća

Posebno priznanje Filozofskoga fakulteta za uspješan rad Zbora i doprinos vidljivosti i promociji Filozofskoga fakulteta u zemlji i inozemstvu

Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu za rad Strojno prepoznavanje naziva u tekstovima pisanima hrvatskim jezikom

Posebna Rektorova nagrada za izvedbu Velike mise u c-molu W. A. Mozarta, K. 427


Sudjelovanje na projektima

COST action: European network for Web-centred linguistic data science


Organizacija

2020. tajnik Organizacijskoga odbora 14. znanstvenog skupa o hrvatskim dijalektima

2020. član Organizacijskoga odbora 18. konferencije EFNIL 2020


Izobrazba

2018. diploma kroatistike i istraživačke informatike Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, diplomski radovi Upisi na društvenim mrežama kao tekstna vrsta (mentorica prof. dr. sc. Bernardina Petrović) te Sigurnost informacijskih sustava (mentor prof. dr. sc. Krešimir Pavlina)

Bibliografija

Filipić, Lobel. 2019. Objave na društvenim mrežama kao tekstna vrsta. Hrvatski jezik: znanstveno-popularni časopis za kulturu hrvatskoga jezika. 6/2. 1–9.

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/