Uspješno završena akcija Darujmo knjige poplavljenim knjižnicama


Katastrofalne poplave koje su u svibnju zahvatile istočnu Hrvatsku ostavile su nesagledive posljedice za stanovništvo, okoliš te materijalna i kulturna dobra. Evakuirano je nekoliko tisuća stanovnika Gunje, Račinovaca, Rajeva Sela, Bošnjaka, Vrbanje, Drenovaca, Strošinaca, Đurića, Posavskih Podgajaca i Soljana. Uništene su kuće, škole, cestovne i željezničke prometnice.

U potopljenim su školama stradale knjižnice i cijeli knjižni fondovi, a stradale su i narodne knjižnice i čitaonice. U svjetlu nemilih događaja Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo je akciju Darujmo knjige poplavljenim knjižnicama kojoj su se priključili Matična služba za školske knjižnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Županijska matična knjižnična služba Vukovarsko-srijemske županije.
U akciji su sudjelovale izdavačke, nakladničke i knjižarske kuće te pojedinci koji su svojim nesebičnim darivanjem odlučili doprinijeti obnovi knjižnih fondova stradalih knjižnica.

Naklada Breza darovala je 59 izdanja, glazbena knjižara Rockmark 15 izdanja, naklada Naša djeca d.o.o. 32 izdanja (za školske i dječje knjižnice), naklada OceanMore 90 izdanja, knjižara Algoritam 10 izdanja, izdavačka kuća Srednja Europa d.o.o. 13 izdanja, nakladnička kuća Mala zvona d.o.o. 25 izdanja (od toga 9 izdanja za djecu), izdavačka kuća za djecu Egmont d.o.o. 47 izdanja, izdavačka kuća HENA COM d.o.o. 47 izdanja, nakladničko poduzeće Element d.o.o. 51 izdanje (uglavnom udžbenici i zbirke zadataka iz matematike za osnovne i srednje škole) te nakladničko poduzeće Eurofutura d.o.o. 31 izdanje (uglavnom priručnici za učenje stranih jezika).

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje darovao je svojih 68 starijih i recentnih izdanja, uključujući Hrvatski pravopis, Početno pisanje na hrvatskome jeziku, Hrvatski na maturi (u više primjeraka) te prvo godište (prva četiri broja) znanstveno-popularnoga časopisa Hrvatski jezik.

Riječ je o oko 730 primjeraka knjiga i periodike koji će biti raspoređeni po školskim i narodnim knjižnicama kad one budu obnovljene, opremljene i pripremljene za smještaj knjižne građe.

U akciju su se uključili i brojni pojedinci koji su darovali više od 500 različitih knjiga (lektiru, udžbenike, enciklopedije, beletristiku i dr.).

Na mrežnim stranicama http://darujmo-knjige.ihjj.hr/, pod odjeljkom Darovane knjige objavljen je popis knjiga darovanih poplavljenim knjižnicama te popis darovatelja.

Na kraju zahvaljujemo svim sudionicima ove hvalevrijedne akcije, posebno gospođi Ivi Pezer iz Matične službe Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima, koja nam je svesrdno pomogla pri provedbi akcije.

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/