U palači Dverce Institut proslavio 70. obljetnicu osnutka

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i u organizaciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, u palači Dverce održana je proslava u povodu 70. obljetnice osnutka Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

O dugoj povijesti Instituta govorili su ravnatelj Instituta dr. sc. Željko Jozić i pomoćnica ravnatelja dr. sc. Kristina Štrkalj Despot, a veliku obljetnicu čestitao je i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić.

Prisutne je uime gradonačelnika Milana Bandića pozdravila zamjenica gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević koja je posebno naglasila činjenicu kako se Institut u svojoj bogatoj povijesti nikada nije odrekao svoje temeljne zadaće - skrbi o hrvatskome jeziku i očuvanju hrvatskoga jezičnoga identiteta. Hrvatski je jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je unatoč svim poteškoćama uspio očuvati samobitnost i samosvojnost, stoga je podizanje razine svijesti o važnosti očuvanja materinskoga jezika kao temelja hrvatskoga nacionalnoga identiteta od velike važnosti za sve nas, istaknula je zamjenica čestitavši im 70. obljetnicu.

Također je dodala kako je u mreži srodnih znanstvenih nacionalnih istraživačkih ustanova na europskome prostoru Institut već zauzeo položaj nacionalnoga središnjeg instituta za istraživanje hrvatskoga jezika te je stoga Gradu Zagrebu čast da s Institutom razvija odličnu suradnju i da zajedničkim naporima stvaraju suvremenu, tolerantnu i europski orijentiranu akademsku zajednicu, istodobno njegujući i razvijajući hrvatsku jezičnu baštinu, identitet i tradiciju.

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/