U Institutu održana radionica ReLDI mreže

Članovi mreže Regional Linguistic Data Initiative (ReLDI) okupili su se 21. prosinca 2018. u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Na jednodnevnoj radionici predstavljene su ideje za buduće projekte te se raspravljalo o različitim mogućnostima za sinergiju i suradnju u području mrežnih resursa i jezičnih tehnologija. Radionicu su organizirale Tanja Samardžić i Kristina Štrkalj Despot.

ReLDI je mreža stručnjaka za računalnu obradu teksta i kvantitativnu lingvističku analizu za južnoslavenske jezike. Nastao je u okviru programa SCOPES Švicarske nacionalne zaklade za znanost. U okviru mreže u suradnji s infrastrukturom CLARIN.SI prikupljaju se i dijele resursi i alati za automatsku obradu jezika te instrumenti za prikupljanje jezičnih podataka u eksperimentalnim, terenskim i srodnim istraživanjima.

Na radionici su izlagali: Tanja Samardžić, Nikola Ljubešić, Simon Krek, Tomaž Erjavec, Gordana Hržica, Kristina Štrkalj Despot, Lana Hudeček, Milica Mihaljević, Maja Miličević Petrović, Benedikt Perak, Vuk-Tadija Barbarić, Irena Srdanović i Marija Runić.

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/