U dubrovačkoj palači Sponza predstavljena knjiga O starome dubrovačkom govoru nazbilj

Knjiga Ivane Lovrić Jović „O starome dubrovačkom govoru nazbilj“, s podnaslovom „Jezična analiza dubrovačkih frančezarija“, predstavljena je 7. kolovoza u atriju palače Sponza u Dubrovniku.

Izdavač je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu, a tema knjige je dubrovački govor iz razdoblja 18. stoljeća, o čemu do sada nije bilo sustavnijega opisa.

Naime, zadnji objavljeni rad na temu dubrovačkoga govora bio je sredinom 20. stoljeća, u kojem su autori analizirali Držićev i Gundulićev jezik te jezik Ranjinina zbornika, iz razdoblja do 17. stoljeća. No, za dubrovački govor 18. stoljeća, kojim se bavi ova knjiga, nije bilo sustavnijega opisa.

Korpus za istraživanje Ivane Lovrić Jović bile su ‘dubrovačke frančezarije’, lokalizacije Moliereovih komedija na hrvatski jezik tadašnjeg Dubrovnika, što je jedinstvena pojava u dubrovačkoj književnosti prve polovice 18. stoljeća.

Knjigu su, uz autoricu, predstavili ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić, urednica izdanja Sanja Perić i Katja Bakija.

U prigodnom programu sudjelovala je Kazališna družina Kolarin koja je izvela ulomke iz predstave „Matrimonija“ Josipa Lovrića Jadrijeva.

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/