Štrigovska skupina govora na popisu nematerijalne kulturne baštine


Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture na sjednici održanoj 19. veljače 2015. godine ocijenilo je da štrigovska skupina govora ima svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra kako to definira Zakon o zaštiti i očuvanju kulturne baštine. Na osnovi predočene dokumentacije i iznesenih činjenica, a prema preporuci Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu, Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnoga dobra na sjednici održanoj 9. srpnja 2015. godine utvrdilo je da štrigovska skupina govora ima svojstvo kulturnoga dobra.

Postupak je pokrenut u suradnji čakovečke Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje s Gradom Čakovcem, Osnovnom školom Štrigova, KUD-om Sv. Jeronim iz Štrigove i Općinom Štrigova. Naime, Grad Čakovec od prošle godine osigurava prostor podružnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje zahvaljujući kojoj je štrigovska skupina govora i uvrštena na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

  U petak (17. srpnja 2015.) u prostorima Učiteljskoga fakulteta Odsjeka u Čakovcu održana je konferencija za novinare na kojoj su o tom projektu govorili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik i voditeljica čakovečke Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Ines Virč.

„Naš kraj ima mnogo posebnosti koje valja sačuvati za buduće generacije te na neki način zaštititi od propadanja i zaborava. Kulturno nasljeđe u koje spadaju i međimurske inačice hrvatske kajkavštine sigurno ulazi u ovu kategoriju. Kao gradonačelnik Čakovca ponosan sam na činjenicu da je upravo Grad pridonio da štrigovska skupina govora bude uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatskeʼʼ, rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i dodao da zaštitu smatra važnom jer i međimursku i hrvatsku javnost upoznajemo s jezičnim bogatstvom koje imamo, a često ga nismo ni svjesni, a ono može postati i turistički proizvod. „Grad Čakovec osigurava prostore za rad Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje jer i na taj način pridonosimo očuvanju naše baštine. Institucija je to od nacionalnoga značenja koju imamo u Čakovcu, a vjerujem da je uvrštavanje štrigovske skupine govora na popis nematerijalne kulturne baštine samo prvi uspjeh u nizu do kojega će ova Podružnica doći. Posebno je za to zaslužna dr. sc. Virč, kojoj posebno zahvaljujem na trudu i entuzijazmu kojim je prionula ovomu posluʼʼ, istaknuo je gradonačelnik Kovač.Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/