Predstavljeno tiskano izdanje Hrvatskoga pravopisa

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavio je tiskano izdanje Hrvatskoga pravopisa u Muzeju Mimara. Na predstavljanju su govorili dr. sc. Željko Jozić, glavni urednik i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, stručni ocjenitelji prof. dr. Ivan Zoričić, dr. sc. Marko Alerić te urednica i suautorica dr. sc. Lana Hudeček.

Osim autora pravopisa i stručnih recenzenata, predstavljanju su prisustvovali i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levčenko te ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

'Ovo je jedini pravopis u povijesti hrvatskog jezika koji je nastao kao rezultat rada znanstvenika i javne rasprave, govornika hrvatskog jezika. Na temelju mišljenja vrhunskih stručnjaka, čije su recenzije objavljene na našim službenim stranicama, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo je preporuku za uporabu u osnovnim i srednjim školama. Objavljivanje znači i kraj višegodišnje kaotične situacije u hrvatskom pravopisanju', objasnio je dr. Željko Jozić.

'Neće ni ova verzija pravopisa biti konačna, jer je jezik živ sustav, pa će sigurno biti potrebne nadopune, ali nikako izmjene. Koliko će biti općeprihvaćen, ovisit će o brojnim, a ne samo jezičnim čimbenicima. Ovaj pravopis stručno je utemeljen i vodi računa o korisnicima, što se ranije znalo i zanemariti. Pred nama je pravopis za današnje doba, zasnovan na suvremenim shvaćanjima pravopisne norme, uz poštivanje tradicijskih okvira, otvoren u dovoljnoj mjeri za drugačija mišljenja i uza sve to priručnik koji nipošto ne ispušta iz vida da je pravopis za - svakoga', kazao je recenzent prof. dr. Ivana Zoričić.

'Kao profesor hrvatskog jezika, nadam se da će ovaj pravopis biti prepoznat kao vrijednost i omogućiti cjeloživotno obrazovanje u svim segmentima. Ništa više neće biti kao prije, pozivam vas da ga proučite i koristite', zaključio je recenzent dr. sc. Marko Alerić.

'Pravopis je nastao iz žive potrebe javnosti i prakse, a najbitnije načelo kojim smo se vodili je prilagođenost korisniku', objasnila je suurednica i suautorica dr. sc. Lana Hudeček.

Prilikom predstavljanja Hrvatskoga pravopisa predsjednik Hrvatske udruge za promicanje i razvoj tiflotehnike Nikola Glibo uručio je dr. Željku Joziću certifikat kojim se potvrđuje prilagođenost digitalnoga izdanja Hrvatskoga pravopisa na adresi pravopis.hr slijepim i slabovidnim osobama.

'Ovaj pravopis je za svakodnevnu upotrebu i radni stol, a ne za čuvanje na policama, nadamo se da će se tako i koristiti', tim riječima završio je dr. Jozić svečano predstavljanje.

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/