Predsjednik RH otvorio podružnicu Instituta u Metkoviću

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović 9. kolovoza otvorio je podružnicu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Metkoviću. Podružnica u Metkoviću četvrta je podružnica Instituta, a osnovni joj je cilj proučavanje organskih idioma na metkovskome području.

Gradonačelnik Metkovića Božo Petrov zahvalio je ravnatelju Instituta dr. sc. Željku Joziću što je imao sluha za njegovu inicijativu otvaranja podružnice u Metkoviću jer je riječ o stožernoj znanstvenoj ustanovi za proučavanje hrvatskoga jezika, čijim je otvaranjem grad Metković dobio u kulturnome i društvenome smislu.

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić naglasio je važnost metkovskoga područja za hrvatsku dijalektologiju i hrvatski jezik općenito jer je neretvansko područje važno zbog sjecišta ikavskih i ijekavskih novoštokavskih govora, a snažan je i utjecaj na neretvanske govore obližnjega dubrovačkoga te čakavskih govora. Zbog svega toga neretvansko se područje može smatrati "dijalektološkim eldoradom" jer je još mnogo toga što se treba istražiti na tome području. Ravnatelj Jozić podsjetio je na nedavno obranjena dva doktorata koja problematiziraju neretvansko područje, a oba su obranili doktorandi Instituta: dr. sc. Domagoj Vidović i dr. sc. Perina Vukša Nahod, koji potječu upravo iz ovoga kraja.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović istaknuo je kako je otvaranje podružnice u Metkoviću važno sa stručnoga stajališta s obzirom na lokaciju na kojoj se nalazi jer je to područje na kojem se miješaju govori i gdje postoje utjecaji Hrvatske i BiH s obzirom na blizinu granice između dvije zemlje. Osim toga, Predsjednik je naglasio važnost disperzije institucija i u manje sredine, kao što je metkovska, jer je važno da osim gospodarske dođe i do znanstvene i kulturne decentralizacije, čiji je on veliki pobornik.

Svečano otvorenje podružnice u Metkoviću uveličano je i lijepim kulturno-glazbenim programom.


Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/