Potpisan sporazum o suradnji Instituta i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

Na inicijativu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 10. prosinca 2018. potpisan je sporazum o suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, kao jedine umjetničko/znanstveno-nastavne sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, središnje nacionalne znanstvene ustanove za istraživanje hrvatskoga jezika. Predstavnici obiju ustanova, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije, i dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta, osim potpisivanja sporazuma, načelno su dogovorili i prve korake planirane suradnje.

Naime, Akademija, zbog raznovrsnosti umjetničkih i znanstvenih sadržaja koje nudi, i Institut, kao krovna institucija u proučavanju hrvatskoga jezika kao bitne sastavnice hrvatskoga kulturnog identiteta, udruženim snagama itekako mogu doprinijeti popularizaciji znanstvenih istraživanja vezanih uz hrvatski jezik, ali i promicanju novih ideja u povezivanju znanosti i umjetnosti. Tako se, među ostalim projektnim idejama, a uzevši u obzir da jedino na osječkoj Akademiji postoji studij Ilustracije, na prvome sastanku promišljalo i o zajedničkome pisanju strip-udžbenika iz hrvatskoga jezika za osnovnoškolce kao i o prvoj povijesti hrvatskoga jezika u stripu, što bi predstavljalo nov pristup postojećim i vrijednim priručnicima u kojima se opisuje hrvatski jezik. Osim toga Akademija se planira uključiti i u obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika tako što će profesori mentori sa studentima osmisliti predstave u povodu tih događanja, pri čemu se posebice istaknula predstava o hrvatskim osobnim imenima kojoj će ideja vodilja biti „Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena", nedavno objavljen u izdanju Instituta. Kada je riječ o zajedničkoj izdavačkoj djelatnosti, čelnici su dviju ustanova razgovarali i o literaturi za djecu s poteškoćama u razvoju koja često svoj izričaj ostvaruju, osim riječju, i slikom.

S obzirom na brojnost ideja koje su nastale već na prvome sastanku, može se zaključiti kako će daljnja suradnja zaista biti korak naprijed u promicanju povezivanja znanosti i umjetnosti, proizišlom iz dviju sredina – Osijeka i Zagreba – a s utjecajem na nacionalnoj razini.

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/