Otvoreni Dani Vjekoslava Babukića u Požegi

U čast velikom hrvatskom jezikoslovcu Vjekoslavu Babukiću, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Požegi 20. veljače otvoreni su Dani Vjekoslava Babukića.

Tom je prigodom predstavljena izložba knjiga „Vjekoslav Babukić u Zavičajnoj zbirci Possegana Gradske knjižnice i čitaonice Požega" koju je postavila i predstavila Dijana Klarić, voditeljica studijskog odjela i čitaonice požeške Gradske knjižnice.

Kao poseban događaj predstavljen je pretisak Babukićeve "Osnove slovnice slavjanske narečja ilirskoga", koji je prošle godine objavio Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u suradnji s Gradom Požegom. Popratnu studiju napisala je prof. dr. Branka Tafra, naša najveća poznavateljica Babukićeva života i djela.

Osim prof. Branke Tafre uvodno je slovo održao Požežanin akademik Dubravko Jelčić, ujedno i recenzent knjige, prof. dr. Ivo Pranjković te ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić.

- Vjekoslav Babukić nije tema samo današnjeg dana, već bi se o njemu trebalo govoriti i misliti svaki dan, jer je on jedan od utemeljitelja hrvatskog jezika - istaknuo je akademik Dubravko Jelčić, prigodom otvaranja izložbe, govoreći o Babukićevoj Slovnici.

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/