Otvorena podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na Sveučilištu u Dubrovniku

Sveučilište u Dubrovniku danas je postalo domaćinom podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Riječ je o petoj podružnici ovog Instituta, a osnovana je s ciljem proučavanja dubrovačkog govora na znanstvenoj razini.

- Danas je službeno otvaranje podružnice Instituta u Dubrovniku, međutim s radom smo počeli i prije ovog službenog trenutka, tako da je u tijeku već i prvi projekt, a to je Rječnik svetoga Vlaha. Sredstva smo već ostvarili u prvom polugodištu, a izrađuje se u sklopu Godine svetog Vlaha. Podružnica će tako svoj prvi proizvod imati do studenoga ove godine. Taj će rječnik imati svoj osnovni rječničko – natuknički dio, ali i uvod u leksičku i fonološku analizu – kazala je buduća voditeljica podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Dubrovniku Ivana Lovrić Jović.

Lovrić Jović je nadalje istaknula kako je cilj podružnice uključiti i građane kroatiste u rad pri istraživanju dubrovačkog govora.

- Ako uspijemo dobiti sredstva za to da uključimo građane kroatiste, s obzirom da se mnogi žele i vole baviti govorom, voljela bih održavati leksikografske radionice, tako da to rade još bolje i stručnije. Potrebna je zato jedna znanstvenička podrška - dodala je Lovrić Jović.

- Osobno sam uvijek bio za decentralizaciju znanstvenog rada i znanstvenih ustanova ovoga tipa. Tako Institut kapilarno dolazi i u najmanje dijelove Hrvatske. To nije, ni u kojem slučaju, potez od male važnosti. Riječ je o potezu kojim želimo doći do govora u Dubrovniku, koji je bio presudan u formiranju hrvatskoga standardnoga jezika. Ovim činom svi su na dobitku. Zna se da je dubrovački govor poseban i da je nematerijalno kulturno dobro – istaknuo je ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić.

Jozić je nadalje istaknuo kako je „krajnje vrijeme da se o govoru Dubrovnika piše na znanstven način“.

- Najvažniji projekt bit će pisanje rječnika dubrovačkog govora. To je prioritet hrvatskog jezikoslovlja. Postoji nekoliko riječnika pa i jedan napisan na ćirilici u Beogradu iz kojih je jasno da se dubrovački govor nastoji iščupati iz hrvatske matice – istaknuo je Jozić.

Rektorica Sveučilišta u Dubrovniku kazala je kako je „Sveučilište prepoznalo važnost osnivanje ove podružnice i prihvatilo njihovu zamolbu u okviru Sveučilišta“.

- Smatramo da je to prvi korak u suradnji, ali i da se ta suradnja može razvijati na različitim poljima, posebno jer je Sveučilište u ovoj akademskoj godini pokrenulo prvi studij s područja humanističkih znanosti – kazala je rektorica Sveučilišta u Dubrovniku Vesna Vrtiprah.

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/