Mjesec hrvatskoga jezika, 21. veljače – 17. ožujka

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje ove godine treći put obilježava Mjesec hrvatskoga jezika koji počinje na Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, a traje do 17. ožujka, dana objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka. Tako Mjesec hrvatskoga jezika zaokružuje priču o materinskome hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.

Ovom priredbom želimo istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću. Hrvatski je jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je unatoč svim poteškoćama uspio očuvati samobitnost i samosvojnost bez obzira na silne pritiske koji su u povijesti dolazili s raznih strana. Danas je življi nego ikad, slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a na međunarodnoj sceni zadobio je veliko priznanje postavši 24. službenim jezikom Europske unije.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizirat će niz događanja kojima će obilježiti Mjesec hrvatskoga jezika (javna predavanja, predstavljanje jezikoslovnih izdanja: Pojmovnik kamenoga doba, Početno pisanje na hrvatskome jeziku, Hrvatski pravopis i dr. te brojne medijske objave - televizija, radio, tiskovine, internet).

Dana 22. veljače (od 15 do 16 sati) Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organiziraju internetski razgovor uživo (live chat) o hrvatskome jeziku i njegovim dijalektima. Na jezična pitanja – dijalektalne ili opće naravi – kao i prošle godine odgovarat će ravnatelj Instituta dr. sc. Željko Jozić (https://www.facebook.com/events/1306282616064267/?...).

Dubrovačke knjižnice organiziraju niz predavanja o hrvatskome jeziku na kojima sudjeluju i institutski znanstvenici dr. Ivana Oraić Rabušić, dr. Željko Jozić i dr. Ivana Lovrić Jović (http://glasgrada.hr/mjesec-hrvatskoga-jezika-u-nar...).

U Čakovcu će se Mjesec hrvatskoga jezika obilježiti brojnim predavanjima u organizaciji čakovečke podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (https://medjimurje.hr/pod-medimurskim-nebom/kultur...).

U organizaciji metkovske podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Ivana Oraić Rabušić održat će 7. i 8. ožujka predavanje O pojedinim jezičnim pitanjima, a ponajviše o pravopisu u OŠ Janjina i PŠ Putnikovići.

Dana 8. ožujka izišao je poseban prilog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Večernjem listu posvećen Mjesecu hrvatskoga jezika: Hrvatski, jezik naših majki i naše djece po uzoru na prošlogodišnji prilog.

Dana 14. ožujka izići će poseban prilog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Jutarnjem listu posvećen Mjesecu hrvatskoga jezika: 100 praktičnih jezičnih savjeta.

Mjesec hrvatskoga jezika riječka će podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u organizaciji s Udrugom studenata kroatistike „Idiom“ prigodno obilježiti izložbom pod nazivom „Zatreš li narodu jezik, zatro si narod!“. Otvorenje izložbe bit će u srijedu, 16. ožujka 2016.

Dana 17. ožujka na Filozofskome fakultetu u Rijeci dr. sc. Mirjana Crnić Novosel održat će predavanje pod nazivom „Gorskokotarski jezični fenomen“ (http://cji.uniri.hr/najava-predavanja-mirjana-crnic-novosel-gorskokotarski-jezicni-fenomen/).

U tjednu od 14. do 17. ožujka Institut otvara svoja vrata svim posjetiteljima kako bi se pobliže upoznali s djelatnošću i znanstvenim dostignućima naših znanstvenika.


Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/