Hrvatski pravopis predstavljen u Metkoviću

Svečano predstavljanje novoizišloga Hrvatskoga pravopisa u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje upriličeno je 21. studenoga u galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković.

Pravopis su predstavili ravnatelj Instituta dr. sc. Željko Jozić te suautorice i urednice dr. sc. Lana Hudeček, dr. sc. Milica Mihaljević i dr. sc. Goranka Blagus Bartolec.

Nakon što su članice KUD-a Metković otpjevale Oj, visoki moj jablane, goste je predstavio Ivica Puljan, v. d. ravnatelja GKS-a. Gradonačelnik dr. Božo Petrov zahvalio im je na prihvaćenu pozivu da nakon Interlibera Metković bude prvi grad u kojemu će Hrvatski pravopis biti predstavljen.

Ravnatelj Jozić u uvodnome je dijelu obrazložio zašto je nastao novi pravopis, koji je preporučen za uporabu u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Rekao je da je Hrvatska po broju u novije vrijeme izdanih pravopisa vjerojatno svjetski rekorder. Institutski pravopis uključio je sva rješenja u kojima su dosadašnji pravopisi složni, a za ona u kojima se razlikuju ponuđena su rješenja do kojih se došlo nakon temeljite analize hrvatske pravopisne tradicije i jezika suvremenih govornika.

O nekim novim rješenjima, kao što je pisanje velikoga i maloga slova, govorile su suautorice Hrvatskoga pravopisa dr. sc. Lana Hudeček, dr. sc. Milica Mihaljević i dr. sc. Goranka Blagus Bartolec.

Nakon predstavljanja pravopisa gosti iz Zagreba u pratnji gradonačelnika Petrova posjetili su Arheološki muzej Narona, kroz koji ih je proveo ravnatelj Toni Glučina, a sutradan prije odlaska iz Metkovića posjetili su Ornitološku zbirku Metković.

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/