Bolje je hrvatski!

Na samome kraju obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika, u utorak, 17. ožujka, u 11.15 predstavit ćemo u Vijećnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (Republike Austrije 16) 1. broj II. godišta znanstveno-popularnoga časopisa Hrvatski jezik i novi internetski portal Bolje je hrvatski! na adresi bolje.hr.

Hrvatski jezik jedini je znanstveno-popularni časopis o hrvatskome jeziku, čiji je prvi broj predstavljen prošle godine, upravo na isti dan, dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine, kojim završavaju Dani hrvatskoga jezika, koje je proglasio Hrvatski sabor 1997. godine, a i Mjesec hrvatskoga jezika, manifestacija koju je prošle godine ustanovio Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, središnja znanstvena ustanova za proučavanje hrvatskoga jezika.

Potaknuti brojnim zahtjevima i molbama svih kategorija i skupina govornika hrvatskoga jezika u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje odlučili smo se pokrenuti internetski portal kao pomoć svima onima koji žele stati na kraj agresivnim anglizmima, potpuno neprilagođenima hrvatskome jeziku, poput outsourcinga, spin offa i sličnih izraza koji nagrđuju hrvatski jezik, a usto su i teško ili nimalo razumljivi velikoj većini govornika hrvatskoga jezika. Odlučili smo ponuditi hrvatske zamjene za neke izraze, ali samo kao našu preporuku, kao mogućnost koju govornici hrvatskoga jezika mogu iskoristiti i upotrijebiti ako žele. Osim toga, želimo u interakciji s korisnicima i čitateljima doći eventualno i do boljih i prihvatljivijih rješenja od onih koje ćemo mi ponuditi, a za takvo što svi će korisnici imati priliku. Želimo također da nam se čitatelji javljaju i upućuju nas na neprilagođene anglizme kojima bi htjeli da nađemo primjerene zamjene u hrvatskome jeziku.

U ovogodišnjem Mjesecu hrvatskoga jezika Institut za hrvatski jezik organizirao je brojne događaje (predavanja, rasprave, izlaganja, medijske nastupe i objave, natječaje, predstavljanja, Dane otvorenih vrata i jedan međunarodni znanstveni skup).

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/