Barem 21 europski jezik na rubu digitalnoga izumiranja!

U povodu europskoga dana jezika, 26. rujna 2012., odašiljemo sljedeće priopćenje za novinstvo (http://www.meta-net.eu/whitepapers/press-release) pod naslovom "Barem 21 europski jezik na rubu digitalnoga izumiranja!" objavljeno na 30 najvažnijih europskih jezika, a na hrvatskome se može naći ovdje: http://www.meta-net.eu/whitepapers/press-release-hr.

Ona pripada nizu publikacija pod naslovom "Europski jezici u digitalnome dobu" (http://www.meta-net.eu/whitepapers/index_html). Taj je niz knjiga rezultat koordiniranoga istraživačkoga rada znanstvenika iz 30-tak zemalja u okviru projekta META-NET (http://www.meta-net.eu/), a pri njihovoj je izradi sudjelovalo preko 200 autora (http://www.meta-net.eu/whitepapers/authors-and-contributors).

Ova će bijela knjiga o jezičnim tehnologijama za hrvatski jezik biti predstavljena na jednodnevnome skupu "Jezične tehnologije za hrvatski jezik" koji će se održati 30. studenoga 2012. u hotelu Sheraton u Zagrebu uz nazočnost domaćih i inozemnih stručnjaka i industrijskih partnera s toga područja, kao i uglednika iz Europske komisije i Republike Hrvatske.

Skup će završiti i okruglim stolom na kojem će se raspraviti o stanju jezičnih tehnologija, potrebnoj državnoj potpori za njihov razvoj bez kojega hrvatski jezik od 2013. neće moći ravnopravno funkcionirati kao jedan od službenih jezika Europske unije.

prof. dr. sc. Marko Tadić

Predsjednik Hrvatskoga društva za jezične tehnologije

http://www.hdjt.hr

Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/