Nagradni natječaj Najljepši hrvatski rukopis

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Večernji list pokreću jedinstveni natječaj: izbor najljepšeg rukopisa! Riječ je o natječaju kojemu je jedan od osnovnih ciljeva promicati važnost pisanja rukom. Svi smo svjesni koliko je moderno digitalizirano doba uzelo maha i koliko smo usmjereni na računala i tipkovnice, ali bismo isto tako trebali biti svjesni da je pisanje rukom vještina kojom izražavamo svoju osobnost jer ne postoje dvije osobe na svijetu koje pišu na isti način. Odnosno, naš je rukopis poput otiska prsta! Bez obzira na sve veću prisutnost digitalnoga zapisivanja putem računala, pametnih i običnih telefona, tableta i dlanovnika, uvijek ćemo se morati znati potpisati na kakav ugovor, odluku, sporazum, koji jedino s našim potpisom imaju pravnu valjanost. 

Pogledamo li rukopise nekih poznatih osoba iz primjerice prošloga ili pretprošloga stoljeća, uočit ćemo lijep, dotjeran stil pisanja jer je nekad vještina lijepoga pisanja bila jedna od važnijih ljudskih vještina. Pa i riječ pismenost u prvome redu ističe pismo i pisanje iako ujedno označuje i vještinu i sposobnost čitanja, a ne samo pisanja. I danas će nas ugodno iznenaditi nečiji lijep rukopis jer će nam svojom ljepotom i skladnošću sigurno ponešto reći i o karakteru osobe koja piše uredno i čitko. Nažalost, u današnje ubrzano vrijeme sve je više onih koji i zbog brzine i zbog raznih drugih okolnosti sve manje važnosti pridaju svojem rukopisu.

Previše je razloga zbog kojih je bilo važno pokrenuti ovakav jedinstven natječaj. Već iz samih propozicija natječaja uočljivo je da najviše kategorija obuhvaća školsku djecu iako nismo zanemarili i one koji su se odavna prestali školovati. Želimo, dakle, poručiti da je, pogotovo u školskoj dobi, itekako vrijedno razvijati vještinu pisanja, da je kultiviranje i prakticiranje rukopisa važno i za razvoj ljudske osobnosti jer ako je naš rukopis dio nas, onda ga ne smijemo zanemarivati jer ako razvijamo svoj rukopis, na posredan način razvijamo i svoju osobnost.

Nacionalni natječaj za najljepši rukopis ima namjeru da postane stalan, odnosno da se od ove godine svake godine provodi na ovaj ili sličan način i da postane tradicijom. Jedna od njegovih osnovnih značajki jest i mogućnost sudjelovanja svih koji imaju komad papira i olovku. Svatko može u njemu sudjelovati, a lijepe i privlačne nagrade samo govore u prilog tome da se razvijanje vještine lijepoga pisanja i sam lijep rukopis čak i isplati. 

Sve o nagradnom natječaju možete pronaći na ovoj adresi.


Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/