Autori Hrvatskoga pravopisa dobitnici Nagrade Ivan Filipović

Autori Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dobitnici su Nagrade Ivan Filipović za 2013. godinu u području znanstvenoga i stručnoga rada. Odbor za dodjelu Nagrade Ivan Filipović na sjednici održanoj 26. rujna 2014. godine odlučio je da se godišnja državna Nagrada Ivan Filipović u području znanstvenoga i stručnoga rada za 2013. godinu dodijeli skupini znanstvenika i stručnjaka Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje za Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje: glavnomu uredniku dr. sc. Željku Joziću, urednicima dr. sc. Goranki Blagus Bartolec, dr. sc. Lani Hudeček, dr. sc. Kristianu Lewisu, dr. sc. Milici Mihaljević, dr. sc. Ermini Ramadanović i autorima dr. sc. Matei Birtić, dr. sc. Jurici Budji, dr. sc. Barbari Kovačević, dr. sc. Ivani Matas Ivanković, dr. sc. Alenu Milkoviću, dr. sc. Ireni Miloš, mr. sc. Tomislavu Stojanovu i dr. sc. Kristini Štrkalj Despot.

Odbor za dodjelu Nagrade Ivan Filipović ovako je obrazložio odluku:

"Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje djelo je za kojim se dugo osjećala potreba zbog neujednačene pravopisne prakse. Ona je dolazila iz svih krugova korisnika: od onih koji primjenjuju pravopisna pravila (lektora, prevoditelja, stručnjaka svih struka), onih koji ih drugima prenose (profesora hrvatskoga jezika) i onih koji ih usvajaju i trebaju konkretne upute o pravilnome pisanju (učenici i studenti). To je bilo razlogom zbog kojega je skupina znanstvenika iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u lipnju 2012. godine prihvatila prijedlog ravnatelja Instituta dr. sc. Željka Jozića da se u Institutu izradi jedinstven hrvatski pravopis. Prihvaćen je i prijedlog da radna inačica pravopisa bude poslana na javnu raspravu te da dovršeni pravopis bude javno dostupan u elektroničkome obliku i besplatan. Više od 400 jezikoslovaca, stručnjaka različitih profila i zainteresiranih govornika hrvatskoga jezika poslalo je svoje komentare i prijedloge. Znanstveno vijeće Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje prihvatilo je konačnu inačicu Hrvatskoga pravopisa i on je 27. lipnja 2013. godine postavljen na mrežnoj adresi pravopis.hr.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, 31. srpnja 2013. godine, preporučilo je Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje za uporabu u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske.

Hrvatski pravopis kao važnu novost donosi i standard rukopisnoga pisma koje je nastalo kao projekt Učiteljskoga fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti. Donošenjem toga pisma prvi se put ujednačio način na koji djeca uče pisana slova u početnim razredima osnovne škole.

U Hrvatskome pravopisu nalazi se i Brailleevo pismo namijenjeno slijepim i slabovidnim osobama te jednoručna i dvoručna abeceda namijenjena gluhim i nagluhim osobama, a Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje primio je i potvrdu Hrvatske udruge za promicanje i razvoj tiflotehnike (HUPRT) da je u potpunosti pristupačan za osobe s oštećenjem vida koje u svojem radu koriste čitače zaslona."


Nagrada Ivan Filipović hrvatska je državna nagrada koja se dodjeljuje u području predškolskog odgoja, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu te znanstvenom i stručnom radu.

Nagradu Ivan Filipović dodjeljuje Republika Hrvatska za najvažnija ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti te je najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju.

Nagrada se dodjeljuje od 1964. godine, prvo u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, a potom od 1967. postaje nagrada Hrvatskoga sabora.


Pravopis

pravopis.hr

Gramatika

gramatika.hr

Savjetnik

jezicni-savjetnik.hr

Bolje.hr

bolje.hr

Hrvatski u školi

hrvatski.hr

Riznica

riznica.ihjj.hr

Nazivlje

nazivlje.hr

Matura

matura.ihjj.hr

Frazemi

frazemi.ihjj.hr

Valencije

valencije.ihjj.hr

Kolokacije

ihjj.hr/kolokacije/

Metafore

ihjj.hr/metafore/